• יו"ר: ד"ר חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזברית: ד"ר איריס רסולי
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חבר ועד: פרופ' נדב דוידוביץ
  • חבר ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, ד"ר קרן לנדסמן
חדשות

ארגוני בריאות הציבור ומומחי תזונה מבקרים את תכנית משרד הבריאות לסימון מוצרי מזון

טוענים שלא נועצו במומחים מארגונים אלה והעלו חשש שהסימון ישמש ככלי שיווקי, שיוביל לייקור פריטי המזונות הבריאים

מדף בסופרמרקט, מזון מעובד (צילום: אילוסטרציה)

ארגוני רופאי בריאות הציבור ומומחי תזונה מתנגדים ליוזמת משרד הבריאות שהוצגה בחודש שעבר לסימון בירוק של מוצרי מזון המומלצים לצריכה ומוגדרים בריאים. הביקורת היא על האופן שבו מתכוון המשרד לבצע את המהלך. המומחים מתריעים: "קיימת סכנה שהסימון ישמש ככלי שיווקי, שיוביל לייקור פריטי המזונות הבריאים מה שעלול לפגוע בנגישות הציבור למזון בריא ובביטחון התזונתי ולהגדיל את האי שוויון בבריאות", מדווחת הבוקר (ג') רוני לינדר ב"דה מרקר".

בדיווח נמסר כי את ההתנגדות הביעו ארגון רופאי בריאות הציבור, פרופ' נדב דוידוביץ', מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, ד"ר מילכה דונחין, יו"ר רשת ערים בריאות, ראשי בתי הספר לבריאות הציבור באוניברסיטאות ואישים נוספים. אלה תמכו קודם לכן במהלך לסימון פריטי מזון מזיק באדום, בהיותם עתירים בסוכר, נתרן ושומן רווי.

הביקורת גובשה לאחר שמשרד הבריאות ביקש תגובה מגורמי המקצוע למהלך שיזם. בתגובה הביקורתית טוענים המומחים, לפי הדיווח, שבמתכונתו הנוכחית עלול הסימון בירוק להזיק לבריאות הציבור מאחר שחסרונותיו עולים על יתרונותיו ומוטב לוותר בינתיים על היוזמה.

המבקרים טוענים שאם משרד הבריאות מעוניין לקדם סימון ירוק יש לחייב ביצוע ולא באופן וולונטרי, באמצעות תקנות ולקיים על כך דיון ציבורי מקיף יותר "כחלק מתכנית לאומית שלמה הכוללת גם צעדים שהוזנחו כמו הגבלת פרסום מזון מזיק, פיקוח על מחירי המזון הבריא ומיסוי מזון מזיק".

כן נמתחה ביקורת על כך ש"המהלך נעשה מבלי להיוועץ בארגוני בריאות הציבור, ללא שקיפות ותוך שיתוף פעולה ומעורבות תעשיית המזון".

הביקורת מפרטת כמה דוגמאות: מתן משקל יתר לצריכת חלבונים מהחי ש"עלול לעודד צריכה עודפת על חשבון חלבון מהצומח, כמו קטניות". הישראלים צורכים כמות נמוכה מדי של קטניות, למרות חשיבותן בפירמידת התזונה הים תיכונית. "עופות לא נמצאו בספרות המדעית כמקורות חלבון מקדמי בריאות. הם נחותים מבחינה תזונתית מעופות במערב, מפני שהם עתירי מלח ודלים בברזל, כתוצאה מהליך ההכשרה".

ביצים אינן מוכרות בספרות המדעית כמקדמות בריאות ומפחיתות תחלואה, ויש הרואים בהן מזיקות במיוחד לאוכלוסיות שבסיכון. מדבקות ירוקות על ביצים עלולות לגרום לעלייה מסוכנת בצריכתן ובתחלואה. המבקרים הצביעו על הבעייתיות שבסימון בירוק של מוצרי חלב שונים.

כן נמתחה ביקורת על כך שוועדת משרד הבריאות לא התייחסה לאופן שבו נאכלים מוצרים שיסומנו בירוק כמו שניצל או עוף מטוגן בקרב ילדים, כשטיגון מעלה סיכון לתחלואה ותמותה ובישול חלבון מהחי בטמפרטורות גבוהות עלול ליצור חומרים בעלי פוטנציאל מסרטן".

תגובת משרד הבריאות: "כל ההערות של בעלי העניין יילקחו בחשבון במלוא כובד הראש".

נושאים קשורים:  חדשות,  איגוד רופאי בריאות הציבור,  סימון מוצרי מזון
תגובות