• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

2,450 אחיות ואחים חדשים הצטרפו לתחום הסיעוד בשנה האחרונה

נתונים לרגל שבוע האחים והאחיות בישראל: 6.05 אחים ואחיות לכל אלף נפש | עלייה במספר האחיות המומחיות הקליניות | סמכויות האחים והאחיות בקהילה מתרחבות

אחות, מקצועות הסיעוד. צילום: אילוסטרציה

בשנה שעברה נוספו למצבת כוח האדם של האחיות והאחים במערכת הבריאות בישראל 2,450 בוגרים ובוגרות חדשים של לימודי סיעוד וכיום בארץ 68,543 אחים ואחיות, כלומר 6.05 לכל 1,000 נפש, כאשר 14% מהעוסקים במקצוע הסיעוד הם גברים.

נתונים אלה מתפרסמים לרגל "יום האחות והאח הבינלאומי" (א') ואירועי "שבוע האחיות והאחים במערכת הבריאות בישראל" שיימשכו עד 17 בחודש בבתי החולים, במרפאות קופות החולים בקהילה, במוסדות ההכשרה לסיעוד וכן בלשכות משרד הבריאות. סיסמת שבוע זה השנה: "אחים ואחיות מחוללים שינוי לקידום ולהבטחת רצף הטיפול".

נתונים נוספים: מקרב כלל האחים והאחיות בישראל – 54,361 הם עד גיל 67. שיעור האחיות המוסמכות מכלל האחיות בישראל נמצא במגמת עלייה ועומד כיום על 87%. בסוף שנת 2018 היו 39% מכלל האחיות בארץ עד גיל 45. כמו כן, 3,815 סטודנטים התחילו בלימודיהם בסיעוד בשנת 2018.

44% מכלל האחים והאחיות המוסמכים עד גיל 67 הם בוגרי קורסי-על בסיסיים, בין השאר בטיפול נמרץ, רפואה דחופה, חדר ניתוח, רפואה ראשונית, אונקולוגיה וייעוץ הנקה. רוב האחים והאחיות המוסמכים עוסקים בטיפול ישיר בבתי החולים (70%), כאשר 30% עוסקים בטיפול בקהילה.

ניכרת עלייה במספר האחיות המומחיות הקליניות בתחומים: גריאטריה, סוכרת, כירורגיה, טיפול תומך, פגים, כאב ובנוסף גם קבוצת מומחיות נוספת בתחום מדיניות ומינהל.

לרגל "יום האחות והאח" אמרה אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות: "האחים והאחיות בישראל הם המשאב האנושי החשוב ביותר ליציבותה ולאיתנותה של מערכת הבריאות הציבורית. שמירה על מעמדן, תנאי העסקתן, סביבת עבודתן ומקצועיותן של האחיות בישראל הוא אינטרס לאומי ראשון במעלה של מדינת ישראל ואזרחיה".

ד"ר שושי גולדברג, אחות ראשית ארצית במשרד הבריאות, הוסיפה: "מקצוע הסיעוד מהווה דוגמה ומופת למחויבות, למסירות ולאהבת האדם. האחים והאחיות הם מצילי חיים, משני חיים ומעניקי תקווה. העשייה מתבססת על מימוש הזכות לבריאות לכלל אוכלוסיית ישראל ועל ערכים של שותפות, מצוינות, יוזמה, שוויון, צדק, עזרה הדדית, ותפיסת האדם במרכז".

במסגרת האירועים יארח מחרתיים (ד', 15 במאי) נשיא המדינה בבית הנשיא בירושלים את סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, יו"ר הסתדרות האחיות והאחים אילנה כהן, האחות הראשית הארצית וראש מינהל הסיעוד במשרד הבריאות, ד"ר שושי גולדברג, מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב, צוות מינהל הסיעוד, אחיות ראשיות ואחיות מצטיינות מכלל מערכת הבריאות.

תפקיד חדש: אחות מומחית בקהילה

בתוך כך דיווח אתמול (א') "דה מרקר" בכתבה של רוני לינדר כי בשבוע שעבר הפיץ מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב את המתווה החדש לתפקיד שלא היה קיים עד כה במערכת הבריאות: אחות מומחית בקהילה. היא תוכל לתת אישורי מחלה, לחדש מרשמי תרופות, להפנות, בפיקוח רופא, מטופלים לבדיקות. בכך יורחבו סמכויות האחים והאחיות בקהילה.

בדיווח נמסר כי האחות תהיה כפופה לרופא/רופאה שיקבעו את סמכויותיה. הרחבת הסמכויות היא במסגרת היערכות מערכת הבריאות הציבורית למתן מענה לצרכים ההולכים וגוברים של האוכלוסיה, בהם הזדקנותה, עלייה משמעותית בתוחלת החיים, שיעור החולים הכרוניים וכן משום שרופאי הקהילה ובמיוחד המשפחה והילדים כורעים תחת עומס משימות, חלקן המשמעותי הוא עיסוק בניירת. משרד הבריאות מקווה כי האחיות המומחיות יוכלו לקחת על עצמן משימות בנושאים אלו ולאפשר לרופאי ולרופאות המשפחה המומחים לפנות יותר זמן לטיפול, במיוחד בחולים מורכבים, כרוניים וקשישים.

נושאים קשורים:  אחיות,  הכשרת אחיות,  סיעוד,  הסתדרות האחים והאחיות,  אילנה כהן,  ד"ר שושי גולדברג,  סגן שר הבריאות יעקב ליצמן,  חדשות,  אחות מומחית בקהילה,  רפואת משפחה
תגובות
אנונימי/ת
13.05.2019, 20:30

עוד 2000 שנה לא יקרה דבר כזה שאחות תתן מרשמים ועוד..
הרופאים לא יסכימו והאחיות לא יקבלו עליהן סיכון כה גדול כזה
חבל על הזמן של ישיבות אין ספור
מה שצריך הוא לתגמל טוב יותר אחים ואחיות ולהרחיב את המחלקות עם תפוסה של יותר מ 100% ולהפחית את העומס הבלתי הגיוני ובלתי נסבל ולא אנושי

אנונימי/ת
13.05.2019, 20:30

עוד 2000 שנה לא יקרה דבר כזה שאחות תתן מרשמים ועוד..
הרופאים לא יסכימו והאחיות לא יקבלו עליהן סיכון כה גדול כזה
חבל על הזמן של ישיבות אין ספור
מה שצריך הוא לתגמל טוב יותר אחים ואחיות ולהרחיב את המחלקות עם תפוסה של יותר מ 100% ולהפחית את העומס הבלתי הגיוני ובלתי נסבל ולא אנושי

אנונימי/ת
13.05.2019, 20:46

יש הרבה אחים ואחיות האיכות ירודה
הם לא איכותיים. עצלנות זה מכנה משותף להרבה מהם!
פעם אחות הייתה אחות
היום הם מטפלים בתיק הרפואי ובמחשב שהכל יראה פרפקט ויפה
העשייה רחוקה מהם

אנונימי/ת
14.05.2019, 02:41

לאחות אין פרופסיה זאת אמרת אין לה רשיון אלא מספר רישום ובכך זה בחיים לא יקרה .

ידידי העיוורים. בזמן שכול האנונימוסים מחווים דעתם שזה לא יקרה זה קורה. נציגים של רופאי הקהילה מקדמים את הנושא. תתעוררו.

אנונימי/ת
14.05.2019, 16:54

אין מספיק אחיות במחלקות כדי לטפל בחולים שהצליחו סוף סוף להתאשפז. כנרא שפרופ. שני לא צריך לחכות הרבה זמן לקבל טיפול במחלקה.

14.05.2019, 18:34

האחים והאחיות הינם מרכיב ליבה בטיפול בחולים, הן בקהילה ובוודאי בבתי החולים. קיים גם מחסור ברופאים, שילך ויחמיר, ולכן המהלכים להוספת סמכויות לאחיות וייצירת אחיות מומחיות בבית החולים ובקהילה הינם מהלכים קריטיים לשיפור הטיפול בחולים, ואנו, הרופאים, צריכים לברך על כך, כול עוד הדבר נעשה נכון ובמקצועיות.
ברצוני לברך את האחיות והאחים ולהזכיר את חשיבות הטיפול והמגע עם החולה ומשפחתו, גם בעידן האומדנים הרבים וההיצמדות למחשבים והקלדות!