מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס פנה במכתב אל סגן שר הבריאות יעקב ליצמן והתריע כי עקב אי עמידה בהתחייבויות של משרד הבריאות, נמצא הוועד בסכנת סגירה. עו"ד חן שמילו, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס מציין במכתבו אל סגן שר הבריאות כי הוועד צריך כמיליון שקל כדי למלא את הבור התקציבי שנפער.
עוד בעניין דומה
הוועד למלחמה באיידס הוא העמותה הארצית היחידה העוסקת כבר 33 שנים במאבק ב-HIV\AIDS בהיבטי מניעה, הסברה, אבחון וייצוג אנשים ונשים החיים עם HIV בישראל. במשך השנים הוועד היווה פורץ הדרך בכל הקשור להתמודדות עם הנגיף, הובלת מאמצי המניעה והאבחון המוקדם, וכן תמיכה באנשים ונשים החיים עם HIV בישראל - מספרם כיום עומד על יותר מ-8,000 איש.
לאחרונה דיווח משרד הבריאות כי נרשמה עלייה בכמות ההדבקות ב-HIV בשנת 2017. מדובר בעלייה של כ-6%, כאשר בשנת 2016 כמות החיוביים שהתגלו עמדה על 382 וב-2017 עמדה על 405 מתגלים חדשים. כ-10% מהמתגלים החדשים מאותרים במשרדי הוועד מדי שנה. על אף חשיבותו של הוועד לשמירה על בריאות הציבור, הקפיא משרד הבריאות את תקצובו בשנה האחרונה.
בפנייתו אל סגן שר הביאות מציין עו"ד שמילו כי שני המיזמים המשותפים הגדולים של הוועד עם משרד הבריאות לשנת 2018 לא שולמו כלל, "על אף שעמדנו בכלל ההתחייבויות על פי ההסכמים. מיזמים אלה מכוונים לכלל הפעילות שלנו מול הקהילה הגאה ומול קהילת חסרי המעמד.
זאת ועוד, "שלושת המיזמים המשותפים של הוועד עם משרד הבריאות (כולל המיזם המשותף עם איגי – ארגון הנוער הגאה) לא הוארכו בזמן ולמעשה הם כלל אינם תקפים. המשמעות היא אובדן הכנסה לארגון באופן שכבר כעת פוגע בפעילות הארגון".
עוד מציין הוועד למלחמה באיידס כי תמיכת משרד הבריאות בוועד באמצעות תקנת ארגוני חולים במחלות קשות ספגה ירידה דרסטית של כ-70,000 שקל משנת 2017 ל-2018.
על מנת לשמור על עתידה של העמותה, נאלץ הוועד המנהל של הארגון להכריז על תכנית התייעלות חירומית. הצעד הראשון שננקט הוא הקפאת פעילות מרכז הבדיקות של הוועד בבאר שבע. משמעות הדבר היא כי לתושבי הדרום אין מרכז בדיקות מקצועי ואמין אשר מבצע בדיקות HIV מהירות ואנונימיות. בנוסף, הוועד צמצם משמעותית את ניידות הבדיקה ל-HIV בשטח והמשתמע מכך הוא שהאיתור המוקדם של אנשים החיים עם הנגיף צומצם.
לדברי שמילו, משמעות סגירת הוועד היא פגיעה מוחשית ומיידית במאמצי המניעה של התפשטות ה-HIV ומחלות מין מידבקות נוספות בקרב כלל הציבור ובאוכלוסיות מודרות במיוחד.
"המאבק באיידס בישראל ובסטיגמה הדבוקה בו לא תם והוא חלק ממאבק חברתי קריטי במדינות רבות בעולם", ציין שמילו. "בעוד שמדינות מערביות כבר קובעות יעדים לסיום המגיפה, בישראל אנו צועדים אחורה ועדים דווקא לעלייה במספר הנדבקים בשנתיים האחרונות. לא ייתכן שבמצב כזה משרד הבריאות יקפיא את התקצוב ויקרב אותנו לסכנת סגירה ממשית עקב אובדן משאבים דרמטי. על מנת שנוכל לשמור על הפעילות הקיימת, אנו זקוקים לכמיליון שקל. אנו קוראים לסגן שר הבריאות להתעשת ולהורות על מציאת פתרון מיידי בטרם תיווצר סכנה לבריאות הציבור".