• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

חשש לאבחון שגוי של סיכון לאנמיה בעובר במאות נשים בהריון

חשש כי עדכון בתוכנת מכשיר הבדיקה ל-Rh שלילי, הנפוץ בשימוש קופות החולים ובתי החולים, הוביל לאבחונים שגויים בנשים הרות שיזומנו לבדיקה חוזרת

בדיקת דם לאישה בהריון. אילוסטרציה

קופות החולים יזמנו מאות נשים בהריון ונשים שילדו לאחרונה לבצע בדיקת דם שמטרתה לאתר סיכון לאנמיה אצל העובר. זאת בשל חשש כי עדכון בתוכנת מכשיר הבדיקה המשמש לבדיקה של Rh שלילי הוביל לאבחונים שגויים וייתכן שנשים שאמורות היו לקבל טיפול למניעת אנמיה אצל העובר לא קיבלו אותו, כך דווח אמש (ב') ב"הארץ".

הבדיקה השגרתית מבוצעת בשבועות הראשונים של ההריון כדי לבדוק את סוג הדם של האישה ואם ההרכב הגנטי שלו כולל Rh חיובי או שלילי - אנטיגן המצפה את כדוריות הדם האדומות ומוביל לתגובה חיסונית שיוצרת נוגדנים. ל-85% מהאוכלוסיה Rh חיובי ול-15% Rh שלילי. בהריון עלולים להיווצר בדמה של האם נוגדנים נגד אנטיגן Rh של העובר, שיכולים לחדור את השליה, להיצמד לכדוריות הדם האדומות של העובר ולהשמידן וכך לגרום לאנמיה. כאשר מתגלה אצל האם סוג דם Rh שלילי, הטיפול הוא מעקב במרפאה וחיסון בשבוע 28 או לאחר דימום בכל שלב בהריון על מנת למנוע מעבר נוגדנים אל העובר.

קופת החולים מכבי גילתה התקלה במכשיר מדגם IH1000 שנמצא בשימוש נפוץ בקופות חולים ובבתי חולים. בחודש מרץ 2017 עודכנה התוכנה על ידי הספק ועדכונה הוביל לכך שתוצאות גבוליות סווגו כתקינות ולכן לא בוצעה להן בדיקה ידנית נוספת כמקובל. לאחר שב"מכבי" חשדו באי התאמה בבדיקות, הוחזרה הבדיקה הידנית בפברואר השנה ולאחר בדיקות מקיפות הועבר דיווח על התקלה למשרד הבריאות. נשים שביצעו את הבדיקה החל ממרץ 2017 ועד פברואר השנה ב"מכבי" יוזמנו לבדיקה חוזרת.

אם האישה עדיין בהריון ניתן לבצע את הבדיקה שוב ולהעניק לה את הטיפול. עם זאת יצוין כי ככל הנראה מדובר במקרים מעטים כי לרוב האוכלוסיה יש Rh חיובי. במקרים חריגים יהיה צורך במעקב הריון במרפאה להריון בסיכון כדי לוודא שלא מתפתחת אנמיה אצל העובר. נשים שכבר ילדו ייבדקו שוב, ובמידת הצורך יקבלו טיפול למניעת אנמיה אצל העובר בהריונות עתידיים.

נושאים קשורים:  Rh שלילי,  אנמיה בעובר,  הריון,  מעקב הריון,  אבחון שגוי,  אבחון גבולי,  אנטיגן Rh,  חדשות,  בדיקות בהריון
תגובות