• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

דו"ח משרד הבריאות: שיעור ההפלות בישראל צנח בהשוואה ל-1990 ב-34 אחוז

בהשוואה למדינות האיחוד האירופי, שיעור ההפלות בישראל נמוך במיוחד. המגמה מוסברת בזמינות אמצעי מניעה ובשינויים ביחס החברה להפלות ולמין

שיעור הפסקות ההריון על פי חוק נמצא בישראל במגמת ירידה עקבית. דו"ח בנושא זה פורסם אמש על-ידי משרד הבריאות.

הנתונים מתייחסים לשנים 2016-1990. בתקופה זאת ירד מספר ההפלות בשנה ב-34%, מ-150 לכל 1,000 לידות ל-97 ל-1,000. מספר הבקשות שהוגשו לוועדות להפסקת הריון צנח ב-42%. מספר הפסקות ההריון לכל 1,000 נשים בגיל הפריון ירד מ-13.6 ל-1,000 ל-9. עיקר הירידה במספר ההפלות, 27%, נרשמה מאז שנת 2000.

הדו"ח מציין כי בשלושת העשורים האחרונים עלה באופן ניכר מספר התינוקות הנולדים בישראל, מ-103,000 ב-1990 עד 188 אלף ב-2016. מספר ההפלות נותר יציב בתקופה זאת, כ-20 אלף בשנה. בהשוואה ל-27 מדינות האיחוד האירופי, שיעור ההפלות בישראל נמוך במיוחד. הממוצע האירופי הוא 207 ל-1,000 לידות.

המגמה בישראל מוסברת, בין השאר, בזמינותם של אמצעי מניעה ובשינויים ביחס החברה להפלות ולמין.

פרופ' יריב יוגב, מנהל בית החולים ליולדות ליס במרכז הרפואי איכילוב, מומחה לנושא הפריון וחבר בוועדה להפסקת הריון, אמר בנושא זה ל"הארץ": "בניגוד למדינות אחרות או למצב שהיה לפני כמה עשורים, אמצעי המניעה בישראל היום זולים וזמינים. יש יותר פתיחות לנושא זה. היום לנערה בת 16 אין בעיה לבקש שאמה תתלווה אליה לרופא כדי שיתאים אמצעי מניעה. אני נתקל בכך לא מעט בקליניקה וגם בצה"ל נותנים גלולות. הזמינות לאמצעי מניעה מורגש גם בפריפריה. באופן כללי, אנחנו רואים יותר מודעות לאפשרות של הריון לא רצוי ולמחלות מין ויותר תחושת אחריות משותפת, לא רק אצל הנערה או האישה".

ד"ר אריה ישעיה, רופא נשים בכיר ב"בילינסון" ויו"ר האגודה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, הוסיף: "מגמת הירידה בהפלות הולכת ותופסת תאוצה בעיקר בשנים האחרונות. הנושא מורגש במיוחד בישראל, אבל גם בכל העולם המערבי. הסבר אחר לירידה: הגידול באוכלוסיות הדתית והערבית, שבהן הפסקת הריון יזומה איננה מקובלת. סיבה אפשרית נוספת: תופעת הירידה בקיום יחסים בקרב צעירים והגעה לסיפוק באמצעות האינטרנט, על חשבון יחסי מין".

העיתון גם ציטט את גילה ברונר, מנהלת השירות הסקסולוגי ב"שיבא": "קיימת ירידה בקיום יחסי מין ובחשק המיני של גברים צעירים כלפי בנות זוגם. התופעה קיימת ולא רק בישראל. בכל העולם המערבי רואים ירידה בתכיפות יחסי המין. מבין הגברים הבריאים בני 40 ומטה שמגיעים אלינו, 20% מתלוננים על חשק מיני נמוך או על העדר חשק בכלל".

מה שלא השתנה בשנים האחרונות הוא ההליך המחייב כל אישה המעוניינת בהפסקת הריון להתייצב בפני ועדה ולקבל את אישורה.

הוועדות להפסקת הריון, על פי הדו"ח, מאשרות 98% מהבקשות, בהתאם לאחד מארבעה תנאים. ב-2016 בוצעו בישראל 17,990 הפסקות הריון מאושרות, כמחצית בשל "הריון הנובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי, מגילוי עריות או מחוץ לנישואין". כ-20% מההפלות מבוצעות כיוון ש"המשך ההריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לה נזק גופני או נפשי". 20% - מחשש למום גופני או נפשי אצל העובר, והיתר כיוון שהאישה צעירה מגיל הנישואין המינימלי (17) או שמלאו לה 40 שנה.

כ-60% הנשים שהפסיקו הריונות ב-2016 עשו זאת עד השבוע השביעי. כ-25% מההפלות נעשו בין השבועות 8 ו-12, ו-14% מהשבוע ה-13 ואילך. 300 מהנשים הפילו לאחר השבוע ה-23 להריון. הדו"ח מצביע גם על עלייה במספר ההפלות באמצעות תרופות, לעומת גרידה: מאז שנת 2000 גדל המספר פי שלושה, וב-2016 בוצעו בישראל 5,577 הפלות תרופתיות.

נושאים קשורים:  הפלה,  הפלות בישראל,  דו"ח משרד הבריאות,  חדשות,  אמצעי מניעה,  הוועדה להפסקת הריון
תגובות
אנונימי/ת
14.05.2018, 17:19

צריך לבטל את הוועדות המגוחכות האלה (מה שאומר במלים אחרות לשנות את חוק העונשין).
חוק שקובע שאישה נשואה לא יכולה להפיל בעוד אישה שאינה נשואה יכולה להפיל (כאשר הנישואין הם טקס דתי ותו לא) - אינו מתאים לעידן בו אנו נמצאים.