• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

ארגון הבריאות העולמי מזהיר מחיידק זיבה שהפך לעמיד לאנטיביוטיקה

לקראת כנס בנושא מחלות מין שמתקיים השבוע בברזיל, הזהיר הארגון מכך שזן של החיידק מועבר באמצעות מין אוראלי והפך לעמיד לכל סוגי האנטיביוטיקה הקיימים; תרופות אנטיביוטיות חדשות נמצאות בפיתוח

הדמייה של חיידק זיבה, gonorrhea (הדמיית אילוסטרציה)

ארגון הבריאות העולמי (WHO) מזהיר מפני זן של חיידק הזיבה (gonorrhea) שפיתח עמידות לאנטיביוטיקה ומתפשט ברחבי העולם. האזהרה פורסמה בשבוע שעבר, לקראת קונגרס על מחלות מין מדבקות ו-HIV שמתקיים השבוע בריו-דה-ז'ניירו.

הארגון ציין בהודעתו כי חלה עלייה בתחלואת זיבה ברחבי העולם וכן כי הצטברו דיווחים על חולים שלא ניתן היה לטפל בהם בשל העמידות המוחלטת של החיידק לסוגים שונים של אנטיביוטיקה.

על-פי הודעת הארגון, במעל שני שלישים מ-77 מדינות שנכללו בסקר שהתמקד במחלת הזיבה נרשמה בחמש השנים האחרונות עלייה במספר החולים. רוב המדינות הן בעלות הכנסה נמוכה לנפש. גם על-פי נתוני משרד הבריאות חלה בישראל עלייה בשיעור ההדבקה.

חוקרים מעריכים, כי השימוש באנטיביוטיקה לטיפול בדלקות גרון יצר את עמידות חיידק הזיבה, לאחר שעבר בין חולים באמצעות מין אוראלי. רוב המקרים בארה"ב, למשל, נתגלו אצל גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים ונדבקו בחיידק במגע אוראלי, או שקיימו יחסים לא מוגנים.

לפי הדיווחים, חיידק הזיבה פיתח כבר עמידות לרוב התכשירים האנטיביוטיים, לרבות פניצילין וכן לטטראציקלינים ולקווינונלונים. כמו כן, הפגין החיידק עמידות לטיפול המומלץ של שילוב בין ceftriaxone ו-אציטרומיצין. הטיפול באמצעות שתי תרופות אלה הומלץ על ידי ה-WHO וה-CDC כ"טיפול קו אחרון" ולאור הדיווחים על עמידות החיידק אליו נעשים מאמצים לסיים את הפיתוח והניסוי בתרופות חדשות.

בין תרופות אלה נמצאת תרופה חדשה בשם zoliflodacin, המיועדת לטיפול בזיבה ובמיוחד בזן העמיד שלה, ונמצאת כבר בשלב 3 של ניסוי קליני. בשלבי הניסוי הקודמים הפגינה התרופה את יעילותה. תרופה זו היא אחת משלוש חדשות, שנמצאות ב"צנרת" במסגרת ניסויים לקראת כניסתן בעתיד הקרוב לשוק.

לפי נתוני משרד הבריאות, נרשמו בישראל בתקופה שבין ינואר ליוני השנה 277 מקרי זיבה, בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד נרשמו רק 178. ב-2015 נרשמו בסך הכל 304 מקרים מדווחים וב-2016 – 429. ההערכה היא שהמספר המדויק של החולים גדול יותר, משום שרק מקצת מהמקרים הגיעו לכלל דיווח. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, 78 מיליון בני אדם נדבקים מדי שנה בזיבה.

נושאים קשורים:  חדשות,  זיבה,  ארגון הבריאות העולמי,  WHO,  אנטיביוטיקה,  מחלות מין,  gonorrhea
תגובות
אנונימי/ת
10.07.2017, 23:00

סוף סוף ידיעה שימושית
ניזהר