מצב התשתיות הרפואיות במדינת ישראל ושיעור האחיות לוקה בהשוואה למדינות המפותחות, בעוד שתוחלת החיים גבוהה מהממוצע ושיעור תמותת התינוקות נמוך מהממוצע; כך עולה מנתונים שהציג משרד הבריאות בדו"ח שפורסם הבוקר (א'), בשם "מערכת הבריאות בישראל בהשוואה למדינות ה-OECD" לשנת 2015.
עוד בעניין דומה
הדו"ח סוקר את מיקומה של ישראל במספר מדדים בהשוואה למצב ב-34 מדינות הארגון. להלן כמה מעיקרי הממצאים:
- שיעור הרופאים המועסקים בישראל לאלף נפש דומה לממוצע ה-OECD, ועומד על 3.4 רופאים בממוצע על כל 1,000 אזרחים.
- שיעור האחיות בישראל נמוך מהממוצע במדינות ה-OECD - ישראל ממוקמת במקום ה-6 מהסוף, עם שיעור של 4.9 אחיות על כל 1,000 אזרחים. בשווייץ שיעור האחיות הוא הגבוה ביותר (18) לאחר מכן נורבגיה (17.3) ודנמרק (16.7). בתחתית הרשימה נמצאות טורקיה (2), צ'ילה (2.1) ומקסיקו (2.8).
- מיטות אשפוז - בעוד הממוצע בקרב המדינות המפותחות עומד על 3.7 מיטות לאלף איש (לא כולל מיטות גריאטריות ושיקום), בישראל השיעור עומד על 2.3 בלבד.
- שיעור מכשירי MRI למיליון תושבים עומד בישראל על 4.2 מכשירים - מקום שלישי מהסוף בהשוואה ליתר מדינות הארגון. ביפן, למשל, ישנם 51.7 מכשירים למיליון בני אדם; גם שיעור מכשירי ה-CT בישראל נמצא בתחתית הרשימה - 9.9 בלבד למיליון בני אדם, לעומת ממוצע של 25.6 מכשירים למיליון בני אדם ב-OECD.
- תוחלת החיים בישראל גבוהה מהממוצע במדינות הארגון, ועומדת על 82.1 שנים, לעומת 80.5. בקרב גברים ישראלים הממוצע עומד על 80.1 שנה ובקרב נשים על 84.1 שנים.
- שיעור תמותת התינוקות בישראל - 3.1 מקרי מוות לכל 1,000 לידות - נמוך מהממוצע של מדינות ה-OECD, העומד על 3.8 מקרים.
- במערכת הבריאות הישראלית נעשה שימוש-יתר במרשמי אנטיביוטיקה, לפי הדו"ח. בעוד שבישראל המינון של מרשמי אנטיביוטיקה ל-1,000 בני אדם עומד על 25, הממוצע בקרב המדינות המפותחות עומד על 22 בלבד.
- שיעור המעשנים בישראל -19.6% מהאוכלוסייה המבוגרת - גבוה מהממוצע במדינות ה-OECD, העומד על 18.4%. בשנים האחרונות, לפי דו"ח משרד הבריאות בעניין, חלה עלייה בשיעור המעשנים, בניגוד למגמה ברחבי העולם.
- לפי הדו"ח, ישראל נמצאת בתחתית הדירוג בהוצאה הלאומית לבריאות (בין אם פרטית או ציבורית). בעוד הממוצע במדינות הארגון עומד על 8.9% מהתל"ג, בישראל מושקע רק 7.4% מהתל"ג. בראש הרשימה ניצבות ארה"ב (16.9%), שווייץ (12.1%) וגרמניה (11.2%). בתחתית הרשימה: מקסיקו (5.9%), לטביה (5.8%) וטורקיה (4.1%).
שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר בתגובה לממצאי הדו"ח: "ה-OECD מראה שוב שתוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם. תוכניות שקידמנו כבר באות לידי ביטוי בנתונים ואני בטוח שגם בשנים הבאות נראה מגמת שיפור".
מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, אמר: "נתוני ה-OECD מציגים תמונה מורכבת של מערכת הבריאות. תוצאי הבריאות הם בצמרת ה-OECD, אך בנושאי תשתיות ומשאבים נדרש שיפור משמעותי מעבר לשיפורים שביצענו בשנים האחרונות. האתגרים של מערכת הבריאות, כפי שעולים בדו"ח מחייבים תשומת לב יתרה במיוחד לאור מגמת ההזדקנות המואצת של האוכלוסייה".