ועדת הבריאות של הכנסת אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של ח"כ תמר זנדברג (מרצ), לפיה יינתן מענק לידה גם ללידות בית, ולא רק ללידות המתקיימות בבתי חולים. כיום מענק לידה מטעם המוסד לביטוח לאומי ניתן רק עבור לידות המתבצעות בבתי חולים או כאלו המצריכות אשפוז.
עוד בעניין דומה
מנתונים שהוצגו בדיון עולה, כי משרד הבריאות מעריך שמתבצעות כ-800 לידות בית בישראל בשנה, בעוד המוסד לביטוח לאומי דיווח שהתבצעו 426.
לפי הצעת החוק החדשה, התנאי לקבלת הוא שמיילדת מוסמכת או רופא יחתמו על תצהיר שהלידה התקיימה על-פי הוראות משרד הבריאות. עלות הצעת החוק מוערכת בכ-1.4 מיליון שקלים בשנה. מענק הלידה נע בין 525 שקלים לילד השלישי ואילך ל-1,751 שקלים לילד הראשון.
הוועדה אישרה עוד ביולי 2016 את הצעת החוק, אלא שבמהלך הדיון ניטש ויכוח בין נציגת משרד הבריאות לבין נציגי המוסד לביטוח לאומי, מי יחויב בהעברת פרטי לידות הבית לביטוח הלאומי. משרד הבריאות סירב לשמש כ"דוור" של התצהיר החתום בידי המיילדת או הרופא למוסד לביטוח לאומי, לשם קבלת המענק. בדיון אתמול נקבע כי הוא אכן יעשה כן.
ח"כ זנדברג אמרה בדיון: "מענק הלידה ניתן למשפחה עבור הוצאות ראשוניות בעקבות הלידה, ואין לעניין קשר למקום הלידה. משרד הבריאות עדיין מעודד לידות בבית החולים, אך מתיר לידות בית".
עו"ד אורטל יונה מלשכת עורכי הדין הוסיפה: "קשה לי עם התניה של תצהיר של רופא או מיילדת. אם רוצים לתקן עוול, צריך ללכת עם זה עד הסוף. חופש הבחירה של האישה חייב להישמר. אם המדינה רוצה לעודד נשים ללדת בבתי חולים ולא בבית, יש אמצעים אחרים לעשות את זה".