במכתב למערכת NEJM שפורסם בסוף השבוע שעבר, תיארו רופאים מבית החולים של אוניברסיטת יוטה בסולט לייק סיטי מקרה נדיר, שבו אדם מת בעקבות הידבקות בנגיף זיקה וחולה נוסף ששהה בקרבתו נדבק ככל כנראה לאחר שבא במגע עם טיפות זיעה או עם דמעות של החולה הראשון.
עוד בעניין דומה
החולה הראשון, כתבו הרופאים, היה גבר בן 73 שמת בבית החולים ביוני השנה – והיה המקרה הראשון של מוות הקשור בהידבקות בזיקה שהתרחש בארה"ב. הגבר החל להציג תסמינים של הידבקות בנגיף זיקה שמונה ימים לאחר שחזר מטיול במכסיקו, באזור נגוע בנגיף. תחילה הופיעו כאבי בטן מלווים בחום גבוה וכאשר הגיע לבית החולים עיניו דמעו והיו נפוחות, לחץ הדם שלו היה נמוך ואילו קצב הלב היה מהיר. הוא פיתח הלם זיהומי (septic shock), ובמהירות קרסו הכליות, הריאות ואיברים פנימיים נוספים. זמן קצר לאחר מכן הוא מת.
רופא אמריקאי: "לא יכולתי להאמין למה שראינו. המטען הוויראלי היה גדול פי 100 אלף מכל המקרים הקודמים שדווחו עד כה בהקשר לחולים בזיקה"
החולה האחר, שהיה בן 38, בריא וללא עדויות למחלה, הגיע לבית החולים כדי לבקר את החולה הראשון. במהלך הביקור הוא ניגב לו את הדמעות וגם סייע לאחיות בשינוי תנוחת השכיבה במיטתו. שבוע לאחר אותו ביקור, כאשר החולה הראשון כבר נפטר, הרופאים שמו לב לשינוי שחל אצל הגבר השני: עיניו היו אדומות ודמעו מאוד - תסמין שכיח ונפוץ בכל הנוגע לזיקה. אכן, בדיקות העלו כי נדבק בנגיף, הגם שהתסמינים היו קלים בסך הכול ונעלמו לאחר ימים אחדים.
שני היבטים בהקשר למקרה הזה ממשיכים לעורר פליאה – ונושא לדיון – בקרב מומחי רפואה ובריאות הציבור: מדוע מת החולה הראשון, המבוגר יותר מבין השניים? מוות בקרב אנשים מבוגרים נחשב לתוצאה מאוד נדירה של הידבקות בנגיף. עד כה, רק תשעה מקרים של מוות מזיקה דווחו בכל העולם, הדגישו מחברי המכתב. ההיבט השני הוא כיצד נדבק האדם השני?
מחברי המכתב ל-NEJM סבורים, כי רמות גבוהות באופן בלתי רגיל של נגיף הזיקה בדמו של החולה הראשון היו כנראה סיבת המוות שלו. כמו כן, הם סבורים שהחולה השני נדבק משום שבא במגע עם דמעות או זיעה של החולה הראשון. מחברי המכתב מדגישים כי זה מקרה ראשון, ידוע ומדווח, של העברת הנגיף במסלול שתואר.
החוקרים דיווחו, כי החולה השני לא ביקר בשום אזור נגוע בנגיף הזיקה, וכי שחזור כל האירועים הקשורים ביטל כל סיבה ידועה אחרת של העברת הנגיף בין שניהם.
אחד ממחברי המכתב, הפרופ’ לרפואה פנימית סנקר סוואמינתן (Sankar Swaminathan), מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת יוטה, הסביר: "המקרה הנדיר הזה מסייע לנו להבין את הספקטרום המלא של המחלה ואת אמצעי הזהירות שעל כולם לנקוט כדי להימנע מהעברת הנגיף מאדם לאדם בתרחישים ספציפיים".
פרופ’ סוואמינתן, המשמש גם ראש היחידה למחלות זיהומיות בבית הספר לרפואה בסולט לייק סיטי, סיפר כי הממצאים שהוצגו מסדרת הבדיקות של הגבר המבוגר שנפטר היו יוצאי דופן: "לא יכולתי להאמין למה שראינו. המטען הוויראלי היה גדול פי 100 אלף מכל המקרים הקודמים שדווחו עד כה בהקשר לחולים בזיקה – וזו גם כמות גדולה יותר מכל זיהום מוכר אחר".
עוד ציינו מחברי המכתב, כי הם עדיין אינם יודעים בוודאות מוחלטת מה הוביל לזיהום החמור, ואם משהו בביולוגיה או בהיסטוריה הבריאותית של החולה הראשון עשה אותו כל כך פגיע ורגיש להידבקות בממדים שכאלו. הבדיקות במעבדה העלו כי יש הבדלים גנטיים זעירים ושונים לעומת זנים ידועים אחרים של הנגיף.