כ-13 אלף הרעלות מזון מדווחות מדי שנה למשרד הבריאות, ושיעורי התחלואה בחלק מהמחלות הנגרמות ממזון בישראל גבוהים משמעותית מהשיעורים בארה"ב ואירופה; כך מדווח היום (ה') "ידיעות אחרונות", על רקע בהלת הסלמונלה בשבועות האחרונים.
עוד בעניין דומה
שיעורי התחלואה בשיגלוזיס, למשל, מחלת מעיים המועברת באמצעות החיידק שיגלה, עומדים בישראל על 60-30 מקרים בשנה ל-100 אלף נפש, לעומת 1.6 מקרים ל-100 אלף במדינות האיחוד האירופי. כמו כן, שכיחות חיידק הליסטריה, שעלול לגרום להפלות ונחשב אף קטלני במיוחד לקשישים, גבוהה פי שלושה מאשר באירופה.
שיעורי התחלואה בקמפילובקטר, חיידק נפוץ שעובר בעיקר בעופות טריים, עומד בישראל על 70 מקרים לכל 100 אלף איש, כאשר בארה"ב מדובר על 13 מקרים בשנה. בליסטריה מדובר ב-0.24 מקרים בלבד לכל מאה אלף נפש בשנה בארה"ב, לעומת 0.9 בישראל.
פרופ’ מרים וינברגר, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות ומנהלת היחידה למחלות זיהומיות ב"אסף הרופא", אמרה לעיתון כי "חלק מהחיידקים עלולים לגרום לזיהומים בדם שמחייב אשפוז. אחרים – לסיבוכים מאוחרים כמו תסמונת נוירולוגית שעלולה להתבטא בשיתוק".
עוד מדווח העיתון, כי מאז 2011 חלה עלייה הדרגתית במספר מקרי המחלה ליסטריוזיס, הנגרמת על-ידי החיידק ליסטריה. מממוצע של 37 מקרים מדווחים בשנה ב-2011, זינק המספר בשנה שעברה ל-75 חולים. מינואר 2016 ועד סוף יולי, כבר דווח למשרד הבריאות על 358 מקרים.
על פי נתוני משרד הבריאות, חלק ניכר מהחולים בחיידקים שנמצאים במזון הם ילדים, וחלק מהם נזקקים לאשפוז. כמעט 70% מהנדבקים בחיידק שיגלה, למשל, הם בני שנה עד ארבע. כך גם מחצית מהנדבקים בסלמונלה. לדברי העיתון, הנתונים חושפים פיקוח רופף על תעשיית המזון.