ארגון רופאי בריאות הציבור ניסח מסמך ובו הצעות לפתרון בעיית זיהום האוויר בחיפה. המסמך היה צפוי לעלות לדיון היום (ב') בישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת. לפי דיווח ב"גלובס", המסמך אומץ על-ידי הר"י, כך מסר מזכיר הארגון ד"ר חגי לוין.
עוד בעניין דומה
על-פי דיווח בגלי צה"ל, קיים ארגון רופאי בריאות הציבור דיון בבעיית זיהום האוויר בחיפה, על רקע הסערה הציבורית שהתחוללה כאשר פורסמו נתונים ראשוניים ממחקר שנעשה בחיפה, שהצביע על שלושה מוקדים מקומיים שבהם נמצאה לטענת החוקרים עלייה בשיעור הילודים עם היקף-ראש קטן ומשקל גוף נמוך מהממוצע, לצד עלייה בשיעורי מחלת הסרטן.
הנתונים ספגו ביקורת, משרד הבריאות ניסה להרגיע את הציבור, תושבי חיפה והמפרץ ערכו הפגנת מחאה ומדעני אוניברסיטת חיפה גוננו על מחקרם. שר הבריאות יעקב ליצמן אמר בכנסת, בישיבת המליאה, כי אין תוקף לנתונים שפורסמו על היקף התחלואה באזור, משום שמדובר בנתונים שהודלפו לפני שעברו בדיקה של מומחי המשרד ועמדו בקריטריונים אחרים.
עיקרי ההמלצות הם: להעביר את המחקר שנעשה בחיפה לידיים ממשלתיות או לפחות למי שתלוי פחות בגורמים המזהמים עצמם (את המחקר שמנהלת אוניברסיטת חיפה מימנו מפעלי התעשייה במפרץ וביניהם בתי הזיקוק); לפעול נגד תחלואה ממארת באזור; לקדם חקיקת חוק בריאות הציבור הכולל ביצוע תסקיר על ההשפעה על הבריאות ותהליכי התכנון הסביבתי; לכלול בחוק הגדרות לתנאי המחיה להם זכאי כל אדם, כולל התייחסות לרמות זיהום האוויר; לתקן את פקודת בריאות העם, כך שיילקחו בחשבון שיקולים בריאותיים בעת הקמת כל מפעל תעשייתי; להכניס נציג של משרד הבריאות לוועדה לתשתיות הלאומיות וקביעת חובה לביצוע תסקירים על השפעות על הבריאות לפני אישור של כל הליך תכנוני.
בדיון הבוקר בוועדת הפנים והגנת הסביבה נטלו חלק בין היתרעורך המחקר (ראש צוות של 20 חוקרים), פרופסור בוריס פורטנוב, השר להגנת הסביבה אבי גבאי ושר הבריאות ליצמן.
פרופסור פורטנוב חזר ודיווח כי נמצאו במחקר שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: בקריית חיים וקריית ביאליק, בדרום מזרח קריית טבעון וברכס הכרמל, בצד הפונה לאזור התעשייה. החוקרים מצאו שהתחלואה שם בסרטן ריאות ובלימפומה גדולה עד פי 5 מהממוצע הארצי. החוקרים דיווחו, כי בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים שחומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות מפעלי התעשייה במפרץ אל אותם יישובים הם שאחראים לתחלואה.
כן מצאו החוקרים לדבריהם תחלואה עודפת ומדדי בריאות ירודים באזורים הצמודים לאזורי התעשייה הפטרוכימיים וכן מיתאם בין מפות התחלואה (סרטן ריאה, לימפומה נון-הודג'קין ואסתמה) וכן שמצב בריאותם של תינוקות גרוע מהממוצע.
עדו אמר פרופסור פורטנוב בדיון, כי המחקר מסיים עתה שנה ראשונה ואמור להימשך חמש שנים. ישותפו בו חוקרים גם ממכוני מחקר באוניברסיטאות אחרות. הוא מסר כי יש במחקר שישה מודלים שכל אחד מתעסק בתחלואה מסוימת: סרטן, תחלואה בתינוקות, אסתמה, ניטור ביולוגי ומודל תשתית-זיהום אוויר המספק נתונים למודלים האחרים. לדבריו, הוצגו הנתונים הראשוניים לפני כמה פורומים של משרדי הממשלה.
"העברתי את הבקשה (להצגת הנתונים) למי שמקבל החלטה והצגתי את הממצאים אחרי שנתנו לנו אור ירוק", אמר. עוד מסר כי מניתוח נתוני תחלואת הסרטן העדכניים לשנת 2012 מצא צוות המחקר כי בהשוואה לערים אחרות - בחיפה אין כל כך עודף של תחלואה בסרטן בהשוואה לתל אביב וחדרה. יש עודף קל בתחלואה בסרטן ריאה ועודף יותר משמעותי בתחלואה בלימפומה – אבל הוא דומה למטרופולינים אחרים.
עם זאת, "כשעשינו ניתוח מרחבי מצאנו שבאזור מפרץ חיפה מספר מוקדים שבהם קיים עודף קבוע של תחלואה בסרטן", ציין. שר הבריאות ליצמן חלק על אמירה זו, והציג נתונים בתוך העיר חיפה בנוגע להיקף ראש היילודים.
"בלחיצת כפתור אחת במחשב מקבלים את כל אוסף הנתונים הזה", אמר השר ליצמן והראה את הנייר שבידיו למשתתפי הדיון. "ראינו שאין הבדלים בין נפת חיפה לנפות אחרות. עכשיו אנחנו גם רואים שאין הבדלים בתוך נפת חיפה. מהנתונים עולה שבקריית ביאליק היקפי הראש של ילודים זכרים הוא 34.8 ס"מ ונקבות 34.3 ס"מ, בקריית אתא לזכרים 34.9 ס"מ ונקבות 34.2 ס"מ, בקריית חיים : 34.8 ס"מ אצל זכרים ו-34.2 ס"מ אצל נקבות. בקריית טבעון: 34.8 ס"מ לזכרים ו-34.2 ס"מ אצל נקבות. בעוספיה: 34.5 ס"מ לזכרים ו-34.2 ס"מ לנקבות. בתל אביב הנתונים דומים: זכרים 34.8 ס"מ ונקבות 34.2 ס"מ.
השר ליצמן הוסיף במהלך הדיון: "אני רואה חובה בביצוע המחקר אבל דורש שיעבור ביקורת לפני שיפורסם. המחקר בחיפה הוזמן בידי איגוד ערים חיפה ומומן בידי בז"ן (בתי הזיקוק). נכון, המצב בחיפה לא טוב ולכן אנחנו - משרד הבריאות והמשרד להגנת ההסביבה - לקחנו אחריות על המחקר ומעתה לא יהיו מעורבים בו איגוד ערים ובז"ן. אינני סותר את נתוני המחקר ולא אטאטא מתחת לשטיח את הממצאים והמסקנות, אבל נעמוד על כך שיהיו בידינו נתונים אמתיים ולא חומר גולמי. אם יהיה צורך לא אהסס לסגור מפע, אבל אגיב לכם באמת: המצב בכיכר השבת בירושלים ובלי שריפת צמיגים, הרבה יותר גרוע, בגלל תנועת האוטובוסים וכלי הרכב פולטי העשן, בתוך אזור סגור שנבנה כבר לפני 90 שנה ואי אפשר להזיזו מהמקום. אני גם חושב שיש מקומות מסוימים (מוקדי זיהום, מערכת ד.א.) בעוד ערים בארץ לרבות תל-אביב".
"אנחנו יודעים לא רק על עודף של תחלואה בסרטן במפרץ חיפה, אלא גם על עודף במספר מחלות", הוסיף פרופסור איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "אנחנו רואים בנפת חיפה עודף של תחלואת סרטן לעומת הממוצע הארצי. כמו כן, בחיפה יש עודף של אסתמה, בעיקר בילדים, ומחלות לב. באופן מובהק לחלוטין, בסוף שנת 2014 הגענו למסקנה שהמצב לגבי הסרטן איננו מקרי".