נגיף הפפילומה האנושי (HPV), הקשור לסיכון מוגבר לסרטן צוואר הרחם, מעלה את הסיכון ללקות בסרטן ראש-צוואר פי שבעה לפחות; כך דיווח צוות רופאים וחוקרים לכתב העת JAMA Oncology.
עוד בעניין דומה
למרות שידוע זה מכבר כי הנגיף עשוי לגרום לסוג סרטן זה, המחקר הנוכחי כימת בפעם הראשונה את שיעור הסיכון. לדברי החוקרים, ניתן למנוע הידבקות בנגיף באמצעות זריקת חיסון, ובדיקה במי פה יכולה לספק לרופא מידע מי מצוי בסיכון הגבוה ביותר.
את המחקר ביצע צוות מהקולג' הרפואי אלברט איינשטיין בניו-יורק, בראשות ד"ר איליר אגליאו (Ilir Agalliu). העבודה התבססה על נתונים מתועדים לגבי יותר מ-96 אלף בני אדם, ולכן זהו אחד המחקרים הרפואיים גדולים ביותר שנערכו בנושא זה.
כחלק מהמחקר בוצעה אנליזה מבדיקת מי פה לגילוי הידבקות אוראלית ב-HPV. ארבע שנים לאחר בדיקה זאת, 132 מהמשתתפים אכן פיתחו צורה כלשהי של סרטן ראש-צוואר. מול כל אחד מהחולים נעשתה בדיקה השוואתית עם שלושה בני אדם שלא חלו בסוג הסרטן הזה.
התברר, כי מי שנדבק בזן HPV 16 היה בסיכון מוגבר של בין פי 2 לבין פי 22 להיכלל בקבוצת חולי סרטן ראש-צוואר.
מומחי רפואה סבורים, כי 70% מכל מקרי סרטן ראש-צוואר נגרמים בשל הידבקות ב-HPV, שנוטה להתרחש בסקס אוראלי. ההערכה כיום היא, שעד 2020 מספר החולים בסרטן ראש-צוואר יהיה גבוה יותר מסרטן צוואר הרחם, שגם הוא נקשר ל-HPV.
עד תחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת שלטה הסברה כי סרטני ראש-צוואר נגרמים כתוצאה מעישון ומצריכת אלכוהול. בעשורים האחרונים נרשמה עלייה חדה בסוג הסרטן הזה בקרב גברים הטרוסקסואלים – מה שהוביל את החוקרים לנסות ולחפש הסבר אחר להופעת המחלה וגורמיה.
סוג זה של קשר בין הנגיף לסרטן זכה לכותרות ב-2013, כאשר שחקן הקולנוע מייקל דאגלס הודיע כי הוא מטופל עקב סרטן הגרון ואמר כי הוא מאמין שנגרם עקב HPV.
ישנם שני חיסונים המאושרים על-ידי ה-FDA נגד HPV, הנמצאים בשימוש בישראל : Cervarix ו-Gardasil. הם מיועדים למנוע הידבקות בשני זני הנגיף HPV16 ו-HPV18. "גרדסיל" מכסה גם הופעת יבלות הנגרמות בידי זני 6 ו-11 של הנגיף. סוג חדש ומשופר של גרדסדיל קיבל את אישור ה-FDA בשנה שעברה. ידוע כיום על 109 זנים שונים של הנגיף.