• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

יוזמה: משקיעים יממנו רפואה מונעת תמורת אחוזים מהעלות שתיחסך

היוזמה, שהוצגה בכנס ים המלח, נמצאת בשלבים מתקדמים; המשקיעים ירכשו "אג"ח", ויתוגמלו בחלק מהכסף שייחסך כתוצאה מהפעילות

יוזמה חדשה, לפיה מערכת הבריאות הציבורית תפנה למשקיעים פרטיים כדי שיסייעו לה במימון פרויקטים לקידום הבריאות ולמניעת מחלות, הוצגה בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר שירותי בריאות ומדיניות בריאות, שהתקיים בשבוע שעבר בים המלח.

פרופסור רן בליצר

פרופסור רן בליצר

על פי היוזמה, בשלב ראשון מיועדת התוכנית למימון פעילות מונעת עבור קבוצות סיכון לתחלואת סוכרת וכן להסברה בכל הנוגע לשבץ מוחי. במסגרת היוזמה, המשקיעים הפרטיים ירכשו מעין "אג"ח" לבריאות הציבור. אם התוכנית תצליח, ובתוך מספר שנים תירשם ירידה במספר החולים ומערכת הבריאות הציבורית תחסוך כסף  שנועד לטיפול רפואי ולתרופות, יתוגמלו המשקיעים ב"אג"ח החברתי" בהתאם לרווח שיושג מאותו חסכון.

בכנס נמסר, כי בבדיקת עומק שנערכה בנושא עלה, כי עיקר הקיצוץ בתחום בריאות הציבור בשנים האחרונות נעשה בתחום הרפואה המונעת. הההוצאה הלאומית על בריאות הציבור ירדה מ-1.5% בשנת 1995 לכדי 1.2% בלבד כעת, בעוד הממוצע במדינות ה-OECD עומד על כ-3%. אחת הדוגמאות הבולטות, שצוינו בכנס, היא תוכנית לאורח חיים בריא שהושקה לפני שלוש שנים והושקעו בה בתחילה 26 מיליון שקל. מאז עברה התוכנית כמה סבבי קיצוץ, ועתה עומד תקציבה על מיליון ש"ח בלבד.

היוזמה החדשה נמצאת בשלבי גיבוש מתקדמים, בהובלת "שירותי בריאות כללית", הביטוח הלאומי, המועצה הלאומית לסוכרת (בראשות פרופ' איתמר רז) והקרן Social Finance Israel, בראשות הנדבן הבריטי סר רונלד כהן. לפי דיווח על אודות היוזמה, בשלב הראשון יבוצע פיילוט שבו יאותרו מאות ממבוטחי הכללית המצויים במצב טרום-סוכרתי ובסיכון להשמנת-יתר. המבוטחים יוזמנו להשתתף בסדנאות לתזונה נכונה, יופנו לפעילות גופנית מתאימה על-פי תוכנית מסודרת וכן יופנו לגמילה מעישון.

אם בקרב משתתפי קבוצה זו תירשם ירידה בשיעור החולים, לעומת מי שלא עבר את תוכנית המניעה, יחושבו העלויות של הטיפולים והתרופות שנחסכו מהמערכת הציבורית, וחלק מאותו חסכון יועבר למשקיעי האג"ח כתגמול. חלק אחר יוקצה לפרויקטים אחרים בתחום הבריאות. אם הפיילוט יוכתר בהצלחה, התוכנית תורחב גם עבור מבוטחי הקופות האחרות.

התוכנית השנייה במסגרת יוזמה זאת נוגעת להגברת ההסברה והמודעות למניעת  שבץ מוחי – כיצד מזהים סימנים למחלה וכן ריענון הנהלים והידע בנושא הזה מצד צוותי חדרי המיון, כדי לזהות תסמיני שבץ מוקדם ככל האפשר. גם הכסף שייחסך על טיפולים בחולי שבץ מוחי עקב צמצום במספר המקרים יחולק בין המשקיעים באג"ח לבין מערכת הבריאות. תוכנית מניעה זאת מחייבת גיוס של 10 מיליון שקל והיא משותפת למשרד הבריאות, לביטוח הלאומי ולמועצה הלאומית לכלכלה. המדינה תתבקש להשקיע מצדה עוד 10 מיליון שקלים, כגובה גיוס ההשקעה הפרטית.

פרופסור רן בליצר, מנהל מחלקת תכנון מדיניות בריאות וראש מכון "הכללית" למחקר, שהוא מיוזמי התוכניות ומוביל מטעם הכללית את תכנון האג"ח החברתי בסוכרת, אמר כי מדובר במיזם שהוא ככל הנראה ראשון מסוגו בעולם. הוא הדגיש, כי יש תחומים שבהם רפואה מונעת משיגה תוצאות מדידות בערכים כספיים וכך אפשר לדעת במדויק כמה כסף נחסך מהמערכות הציבוריות ואף לדעת מהו שיעור החיסכון של כל גורם (קופות חולים, משרד הבריאות, הביטוח הלאומי).

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור ארנון אפק, אמר בכנס כי בהשקעה בפעילויות למניעת מחלות יש תועלת כלכלית ובריאותית. את רווחי ההשקעה בפעילויות שנועדו להפחתה יזומה במספר החולים במחלות מסוימות אפשר יהיה לראות בעוד 5-7 שנים, ציין.

בכנס נשמעה  גם ביקורת על היוזמה ובה נטען שמדובר בפועל בהפרטה של שירותי בריאות  ציבוריים. לפי הביקורת, גיוס כסף לתוכניות כאלו ממקורות פרטיים ומסחריים, המעוניינים להשיג רווחים על השקעותיהם, עלול להוביל לאובדן יכולתה של המערכת הציבורית והממשלתית לקבל החלטות בנוגע לשיפור שירותי הבריאות. כמו כן, ציינו המבקרים כי קיים חשש שייווצרו ניגודי עניינים או שייכנסו שיקולים זרים לשיקולי מערכת הבריאות הציבורית.

נושאים קשורים:  חדשות,  שבץ מוחי,  משרד הבריאות,  רפואה מונעת,  הביטוח הלאומי,  המועצה הלאומית לסוכרת,  המכון הלאומי לחקר שירותי ומדיניות הבריאות
תגובות
28.01.2015, 10:47

נשמע כמו המשך פשיטת הרגל של המדינה. עצוב