רופאי בתי החולים ורופאי קהילה בישראל קיבלו בימים האחרונים הנחיות מראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו, להגביר ערנות כיצד לזהות, לאבחן ולהיערך לטפל נכון בחולים שקיים חשד שנדבקו בנגיף ה-MERS - התסמונת הנשימתית המזרח תיכונית - שכבר גבה את חייהם של יותר מ-100 בני אדם בסעודיה ובארה"ב.
עוד בעניין דומה
ארגון הבריאות העולמי הודיע, כי יקיים בקרוב דיון חירום כיצד יש להתמודד עם הנגיף המתפשט.הנגיף גורם להופעת מחלה נשימתית קשה, המלווה בחום גבוה ושיעול, שעלולה להוביל למוות. הנגיף זוהה לראשונה בסעודיה ב-2012 ועתה כבר ידוע שמקורו בגמלים. מאז זוהה נדבקו בנגיף 499 בני אדם ונרשמו 126 מקרי מוות. מאז יום שישי האחרון דיווחה סעודיה על 18 חולים חדשים שנתגלו בתחומה. רובם עובדים במערכת הבריאות וב-14 בתי חולים במדינה.
על פי הנחיות משרד הבריאות, על כל מי שיוצא למדינות המפרץ וגם לירדן להימנע מקשר ומגע עם אנשים הסובלים מחום, להקפיד על היגיינה ולהימנע מכל מגע שהוא עם בעלי חיים. אתמול דיווחה ירדן על מקרה מוות חמישי מאז 2012 מהידבקות בנגיף ה-MERS. כמו כן, דווח על מקרה מוות בלבנון וקיים חשד לגבי מותה של אשה במצרים.
התקשורת הבינלאומית דיווחה בימים האחרונים על מקרי הידבקות בנגיף הזה שהתגלו לא רק במדינות המפרץ, אלא גם בגרמניה, בצרפת, בארה"ב, ביוון, במלזיה, בתוניסיה ובבריטניה. שני המקרים שזוהו בארה"ב היו של נוסעים שהגיעו מסעודיה.
המקרה האחרון שאותר בארה"ב, לפי דיווח של המרכז לבקרה ומניעת מחלות (CDC)היה גברהעוסק בתחום הבריאות העובד בסעודיה. הוא נחת בפלורידה לאחר שיצא ב-1 במאי מג'דה ובדרכו טס ללונדון, עם חניות וטיסות המשך בבוסטון ובאטלנטה. כבר בעת הטיסה חש ברע, חומו עלה, והוא נתקף בצמרמורת והשתעל. הוא לא ביקש סיוע רפואי עד ה8 במאי, אז הגיע לבית החולים הפרטי "ד"ר פיליפס" באורלנדו. הוא הוכנס לבידוד. ה-CDC מסר כי רמת הסיכון לציבור הרחב "קטנה באורח קיצוניי", אך עם זאת נעשה עתה מאמץ גדול לאתר מעל 500 אנשים ב-20 ממדינות ארה"ב שכנראה נחשפו לנגיף שנשא אותו חולה במהלך הטיסות והחלפת המטוסים.
גם המקרה הראשון שזוהה בארה"ב היה של עובד בתחום הבריאות והוא כבר שוחרר לביתו, לאחר שהבדיקות העלו כי הנגיף נעלם מגופו. תקופת הדגירה של הנגיף מוערכת ב-14-5 ימים.
בהנחיות משרד הבריאות בארץ נכלל גם טופס סיכום מגעים, המיועד לצוות הרפואי במטרה לשחזר עם החולה את כל מי שבא במגע קרוב עמו וקיים חשש שנחשף לנגיף. בחוזר שהפיץ משרד הבריאות בנושא נכתב, כי "מדובר בתרחיש אפידמיולוגי דינמי, ועל כן משרד הבריאות עוקב אחר הנתונים המתפרסמים בעולם ונמצא בקשר עם כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות ארגון הבריאות העולמי, המרכזים לבקרת מחלות בארצות הברית ובאירופה".
הגדרת המקרה הזמנית שקבע ארגון הבריאות העולמי מתבססת על שילוב של הקריטריונים הבאים: מחלה נשימתית חדה, הכוללת לרוב חום גוף של 38 מעלות ויותר וכן שיעול; עדות קלינית או רדיולוגית לתהליך של דלקת ריאות; מגורים או ביקור במדינות חצי האי ערב או שכנותיהן בעשרת הימים לפני הופעת המחלה; והיעדר אטיולוגיה אחרת ברורה. הצוותים הרפואיים הונחו לחשוד במקרים של תחלואה בנגיף אם הם עונים להגדרות ארגון הבריאות העולמי. במקרה כזה, על הצוות לדווח על החשד לרופא המחוזי באופן מידי, וכן לכל הגורמים הרלוונטיים במוסד הרפואי - ההנהלה, הממונה על מניעת זיהומים, היחידה למחלות זיהומיות, המעבדה המיקרוביולוגית ואחרים.
משרד הבריאות ממליץ במקרה של חזרה מאחת מהמדינות האמורות לישראל ומחלה נשימתית בתוך 14 יום, להפנות את החולה בהקדם לרופא.